Tuesday, November 10, 2015

ធ្លាប់ដឹងទេថា « សំរង » មានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះ ចំពោះសុខភាព ? បន្ទាប់ពីអ្នកបានដឹងហើយ អ្នកច្បាស់ជាភ្ញាក់ផ្អើលមិនខាន

សំរងមានដើមកំណើតនៅតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ ដែលមាននៅប្រទេសមួយចំនួនដូចជាកម្ពុជា, ថៃ , ម៉ាឡេស៊ី ឥណ្ឌូនេស៊ី, វៀតណាម , ឡាវ និង ឥណ្ឌា។ វាគឺពេញនិយមបំផុតនៅប្រទេសចិន ដោយសារតែវាត្រូវបានគេយកទៅប្រើប្រាស់ធ្វើជាថ្នាំបុរាណចិន។ សំរងត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាជា Pang Da Hai ដែលគេប្រើនៅប្រទេសចិន។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់វានៅក្នុងថ្នាំបុរាណចិនបានអះ Ben Cao Mu Shi Yi (Supplements to Compendium of Materia Medica)។
នេះបើយោងតាមសៀវភៅថ្នាំចិន, សំរងមានលក្ខណៈសម្បត្តិព្យាបាល ២ យ៉ាងសំខាន់ៗដែលត្រូវបានគេចាត់ទុកថា មានផលប្រយោជន៍ដល់សុខភាពក្នុងនោះមាន៖
– បញ្ជុះកំដៅ និង ជំងឺទាក់ទងនឹងសួត «qi »
– វាអាចជួយសំរួលពោះវៀន ជាពិសេសជំងឺទល់លាមក។
– ផ្នែកទី ១៖
សំរងត្រូវបានគេប្រើដើម្បីបញ្ជុះកំដៅ និង ជំងឺទាក់ទងនឹងសួត។ លើសពីនេះទៀតវាក៏អាចប្រើក្នុងការព្យាបាលអាការៈឈឺបំពងក សំរកក៏មានអត្ថប្រយោជន៍សំរាប់អ្នកដែលក្អក (ទាំងក្អកស្ងួត និង ក្អកមានស្លេស), ជំងឺផ្តាសាយ , រមាស់ឈឺបំពងក, ស្អកក , ឈឺបំពងកកំរិតខ្លាំងរឺស្រាល និង ស្ងួតបំពងកបានទៀតផង។
– ផ្នែកទី ២
សំរងត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ដើម្បីព្យាបាលជំងឺទល់លាមក ដោយការឡើងកំដៅខាងក្នុង ដោយសារតែវាមានលក្ខណៈសម្បត្តិព្យាបាល ក្នុងការផ្សើមពោះវៀនធំ ដែលអាចតំរែតំរង់ចលនាពោះវៀនធំ។
អត្ថប្រយោជន៍នៃសំរងក្នុង វេជ្ជសាស្ត្រ Ayurveda & Siddha
ដូចដែលយើងបានរៀបរាប់ខាងលើរួចហើយថាវាត្រូវបានគេប្រើប្រា ដូចគ្នានេះផងដែរ , នៅប្រទេសឥណ្ឌាក៏យកសំរងទៅប្រើប្រាស់ជាថ្នាំកែរោគផងដែរ ស្ថិតក្នុងការប្រើប្រាស់ជា Ayurveda & Siddha សំរងគឺពិតជាពូកែសក្តិសិទ្ធក្នុងការបញ្ជុះកំដៅក្នុងរា ហើយវាត្រូវបានគេណែនាំអោយញុំាក្នុងកំឡុងរដូវក្តៅ។ អត្ថប្រយោជន៍របស់វាក្នុងការប្រើប្រាស់ក្នុង Ayurveda & Siddha មានដូចជា៖
– បញ្ជុះកំដៅ៖
គ្រុនក្តៅ
ក្អក
ផ្តាសាយធំ
ស្លេស
ភ្នាសរន្ធច្រមុះ
ហឺត
រលាកសួត
ឈឺបំពងក
សាច់ដុះក្នុងបំពងក
រោគរលាកដើមក
ការឆ្លងមេរោគក្នុងបំពងក
ភ្នែកឡើងក្រហមងាំងដោយសារតែក្តៅក្នុងខ្លាំងពេក
ឡើងបូសដោយសារតែក្តៅក្នុងខ្លាំងពេក
ឡើងកន្ទួលដោយសារក្តៅក្នុង
បត់ជើងមិនទៀងទាត់
វដ្តរដូវមិនទៀងទាត់ដោយសារតែក្តៅក្នុង
ឈឺក្បាលដោយសារតែក្តៅក្នុង
កំលាំងពលំ
ជំងឺគេងមិនលក់រុំារៃ រឺគេងមិនលក់ដោយសារតែក្តៅក្នុង
– លាងសំអាត និង បន្សាបជាតិពុល
វាត្រូវបានគេប្រើជាភ្នាក់ងារបន្សាបជាតិពុល, ប្រឆាំងនឹងការរលាក និង ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖
មុន
មុនខ្ទុះ
ខ្ទុះនៅលើស្បែក និង ការឡើងបូសទ្រនិចដោយសារតែមានជាតិពុលក្នុងរាងកា
ជំងឺស្បែកដូចជារមាស់ឈឺ , eczema និង psoriasis
សំអាតប្លោកនោម, តំរងនោមជាដើម ហើយការពារការឆ្លងមេរោគទៅលើផ្លូវទឹកម៉ូត្រ
បញ្ចេញការស្ទះទឹកនោម
បញ្ចេញជាតិពុលក្នុងរាងកាយ ដោយសារតែការបត់ជើងមិនទៀងទាត់
បន្ធូរអាការៈទល់លាមក
បន្ថយការចេញឈាមពេលបត់ជើង (ចេញឈាមតាមលាមកដោយសារតែក្តៅក្នុង)
ជំងឺហើមដោយសារមានទឹកដក់នៅកន្លែងណាមួយក្នុង
បន្ថយបញ្ហាទាក់ទងនឹងក្រពះ, ដំបៅក្រពះ
បន្ធូរអាការៈរលាកក្រពះ (លើសជាតិទឹកក្នុងសន្លាក់)
ដោយសារតែវាមានផ្ទុក chemotherapeutic ដ៏ត្រឹមត្រូវ, វាក៏អាចប្រើសំរាប់ព្យាបាល និង ទប់ស្កាត់ការកើតជំងឺមហារីផងដែរ។
ស្ថិតនៅក្នុងសម័យកាលទំនើបនេះ,​ សំរងបានក្លាយជាអាហារសំរាប់អ្នកដែលចង់តមអាហារ ដោយសារតែវាធ្វើអោយអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ។ លើសពីនេះ, វាក៏មានជាតិកាឡូរីទាបបំផុត ហើយសំបូរទៅដោយជាតិសរសៃ។ នៅតំបន់ខ្លះនៃអាស៊ីអាគ្នេយ៍, សំរងក៏បានរួមបញ្ជូលទៅក្នុងផលិតផលថែរក្សាសម្រ(ភេសជ្ជៈសំរាប់ផឹកដើម្បីថែរក្សាសម្រស់, ភេសជ្ជៈប្រឆាំងនឹងភាពចាស់ជរា, ថ្នាំគ្រាប់ប្រឆាំងអុកស៊ីកម្ម) ហើយនៅក្នុងផលិតផលថែរក្សាស្បែកមានដូចជា សាប៊ូ, facial cleanser , ម៉ាសបិទមុខ , scrub ដុសខ្លួន និង ឡេលាបខ្លួនទៀតផង។
ដូចដែលយើងបានដឹងរួចហើយថាសំរងមានអត្ថប្រយោជន៍ ឥឡូវនេះ សូមក្រលែកទៅមើលលក្ខណៈសរីរាង្គរបស់សំរងវិញម្ត សំរងសំបូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖ ជាពិសេស flavanoid , quercetin និង anti-mutagenic: ជាពិសេស phenolic , gallic acid។ ក្រៅពីនេះ , វាក៏សំបូរទៅដោយជាតិសរសៃរលាយ, កាល់ស្យូម, ជាតិដែក, វីតាមីន B 1 និង វីតាមីន B 2 និង ជាតិអ៊ីយ៉ូតផងដែរ។ Bassorin ដែលមានផ្ទុកក្នុងសំរងក៏អាចកាត់បន្ថយការរលាក mucosal និងបន្ថយការឈឺចាប់នៃជំងឺកន្ត្រាក់ដៃជើង រឺមុខផងដែរ។ ជាតិទឹកដែលបានពីការចំរាញ់សំរងដែលដើរតួរជា mild laxative ជួយជំរុញដល់ចលនាពោះវៀនធំ។ អ្នកដែលទល់លាមកគឺតែញុំាទាំងសាច់ និងសំបករបស់វា។
វិធីញុំាសំរង
១ . លាងសំរងអោយបានស្អាតល្អ ហើយត្រាំវាក្នុងទឹករយៈពេល ១៥ ទៅ ៣០នាទី។
២ . បកសំបកវាចេញប្រសិនបើអ្នកចង់ញុំាវាដើម្បីព្យាបាលក្ ឈឺបំពងក រឺការឆ្លងមេរោគក្នុងបំពងកជាដើម។ អ្នកក៏អាចញុំាវាទាំងសំបកក៏បានដែរ។
៣ . សំរាប់កូនក្មេង, អ្នកអាចចិតវាអោយតូចៗ ងាយស្រួលក្នុងការញុំា។
៤. ដាក់វាចូលទៅក្នុងភេសជ្ជៈផ្សេងៗដែលអ្នកចូលចិត្តដូ ទឹកដូង, ទឹកក្រូចឆ្មារ, ទឹកក្រូចពោធិ៍សាត់ , ទឹកផ្លែប៉ោម , តែបៃតង, តែក្រូចឆ្មារ , តែផ្កាម្លិះ, ទឹកគ្រាប់ជី រឺទឹកផ្សេងៗជាច្រើនទៀត ហើយអ្នកអាចដាក់ទឹកឃ្មុំចូលដើម្បីបន្ថែមរសជាតិ។
៥. ប្រជាជនចិនយកគ្រាប់សំរងដាក់ចូលទៅក្នុងស៊ុប និង ភេសជ្ជៈបញ្ជុះកំដៅផ្សេងៗដូចជា « tong sui » និង « leng chee kang »
បន្ថែម៖ អ្នកអាចត្រាំក្នុងទឹកក្តៅឧណ្ហៗបាន តែជៀសវាងការស្ងោរវា ព្រោះវាធ្វើអោយលក្ខណៈសម្បត្តិនៃការព្យាបាលកាត់បន្ថ វិធីដ៏ល្អត្រាំវាក្នុងទឹកក្តៅឧណ្ហៗ ២០នាទី៕