Tuesday, September 22, 2015

អាហារ​ចម្អិន​ខ្លួនឯង និង​អាហារ​នៅ​សាលា មួយ​ណា​ល្អ​ជាង សម្រាប់​កូន​របស់​អ្នក​?

​ការចាប់ផ្តើម​ថ្ងៃ​ថ្មី​នៅ​សាលារៀន អាច​ជា​ការចាប់ផ្តើម​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​កូនៗ​។ ឪពុក​ម្តាយ​មួយចំនួន បាន​យក​កូន​ទៅ​ដាក់​នៅ​សាលា ពេញ​មួយ​ថ្ងៃ​តែម្តង ដែល​ជា​ហេតុ​ធ្វើឲ្យ​កុមារ ពិបាក​ក្នុងការ​ទទួលទាន​អាហារ ជាពិសេស គឺ​ពេល​ថ្ងៃត្រង់​។ បើ​រៀន​នៅ​សាលា​ថ្លៃៗ ហើយ​មាន​ចុងភៅ​ចម្អិន​សម្រាប់ ស្របតាម​កម្មវិធី​អាហារ​ដែល​គេ​ណែនាំ គឺ​មិន​មាន​បញ្ហា​ទេ ប៉ុន្តែ បើ​ឲ្យគេ​ទិញ​ញ៉ាំ​ដោយ​ខ្លួន​ឯង​វិញ វា​គឺជា​ក្តីកង្វល់ សម្រាប់​ឪពុកម្តាយ​ហើយ​។ ដូច្នេះ តើ​លោក​អ្នកមាន​បាន​ត្រៀម​ខ្លួន ដើម្បី​ចម្អិន​អាហារ​ទុក​ឲ្យ​កូន យក​ទៅ​ញ៉ាំ​នៅ​សាលា​ហើយ​ឬ​នៅ​? ហើយ​ថា​តើ​អាហារ​ណាខ្លះ ដែល​អ្នក​គួរតែ​ធ្វើឲ្យ​គេ​នោះ​?

​អ្នក​អាច​នឹង​មាន​ការភ្ញាក់ផ្អើល បើ​គេ​ប្រាប់ថា អាហារ​ខ្ចប់​បែបនេះ គ្មាន​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់ ប៉ុន្តែ វា​អាច​ជា​ការពិត​ដែលថា អាហារ​ខ្ចប់​បែបនេះ មិន​សូវ​ល្អ ដូច​អាហារ​ដែល​គេ​រៀបចំ​រួចស្រេច​នៅ​សាលា​។​

​ពិតណាស់ ការសិក្សា​បាន​បង្ហាញថា អាហារ​ខ្ចប់​បែបនេះ មិនសូវ​មាន​ជីវជាតិ ទឹកដោះគោ មាន​រសជាតិ​ប្រៃ និង​គ្មាន​គ្រប់​ធញ្ញជាតិ ដូច​អាហារ​តាម​កម្មវិធី​របស់​សាលា​នោះទេ​។ អាហារ​ខ្ចប់​ដែល​ឪពុក​ម្តាយ​ធ្វើ មាន​ជាតិ​ផ្អែម​ច្រើន មាន​ភេសជ្ជៈ​ផ្អែមៗ អាហារសម្រន់ និង​បង្អែម​ជាដើម​។ ដូច្នេះ អ្នក​គួរតែមាន​ការប្រុងប្រយ័ត្ន ក្នុងការ​ចម្អិន​ម្ហូបអាហារ​ឲ្យ​កូន​។​

​យ៉ាងណាមិញ នៅក្នុង​កញ្ចប់​ម្ហូបអាហារ​របស់​កូន​អ្នក គួរតែមាន ៖

-​ ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ (​ប្រភព​ថាមពល​)
-​ ​ប្រភព​ប្រូតេអ៊ីន ដូចជា សាច់សត្វ​ជាដើម​
-​ ​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ (​ដើម្បី​ជាតិ​វីតាមីន និង​សរសៃ​)
-​ ​ទឹកដោះគោ​
-​ ​ទឹក ...៕